
Marshmallow nasıl yenir sorusunun 4 yaygın cevabı vardır. Bunlardan iki tanesi Türkiye’de daha çok öne çıkar. Öncelikle bu şekerlemenin yaygın tüketim şekilleri şöyle sıralanabilir:
- Çiğ
- Ateşte
- Krem şeklinde
- S’mores yaparak
Çiğ şeklini tahmin etmek zor değil. Türkiye’de en çok bu şekilde, yani paketten çıktığı şekliyle tüketiliyor. Ateşte tüketim şekli içinse ürünün kendisinin yanında bir ateş ve çubuk gerekiyor. Çubuğa takılan şekerleme ateşe doğru tutuluyor. Kısa süre içerisinde de erime kıvamına geliyor. Bu da tüketime hazır hale gelmesi demek.
Bu ikisi çok bilinse de Türkiye’de bilinmeyen iki yaygın tüketim tarzı daha bulunuyor.
Marsmallow, bazı ülkelerde krem şeklinde de satılıyor. Türkiye’deki çokokrem gibi düşünülebilir. Bazıları ise iki bisküvinin arasına önce çikolata ile birlikte bu şekerlemeyi yerleştiriyor. Daha sonra da bastırılıyor. Bu şekilde tüketimine S’mores deniliyor. S’mores Türkiye’de lokumlu bisküvi ürününü hatırlatıyor. Yapımı esnasında şekerleme içerisine çiğ ya da kızartılmış şekilde konulabiliyor.
MARSHMALLOW ÜRETİMİNDE SIĞIR JELATİNİ
Marshmallow üretiminde en önemli madde sığır jelatini olarak ön plana çıkar. Bu konu oldukça önemlidir, zira jelatin domuzdan da elde edilebilir. Tükettiğiniz şekerlemenin içerisinde kesinlikle sığırdan elde edilen jelatinin olduğuna emin olmalısınız.
Sığır jelatini dışında ürünün içerisinde başka maddeler de bulunur. Bu maddelere geçmeden önce belirteli ki; söz konusu şekerleme chamallow adıyla da bilinir. İçerinde yer alan diğer maddeler ie şunlardır:
- Yumurta
- Arabic gum
- Renklendirici madde
- Mısır şurubu ya da şeker
Malzemeler arasında yer alan arabic gum ifadesini ilk defa duyanlar olabilir. Bu malzeme aslında akasya sakızıdır.
MARSHMALLOW KİM TARAFINDAN BULUNDU?
Marshmallow kim tarafından bulundu sorusunun cevabı iki şekilde verilebilir. İlki geleneksel şekilde nasıl bulunduğu diğeri ise modern haliyle nasıl üretime geçildiği şeklindedir.
İlk önce modern şekliyle üretimine bakacak olursak, bu konu 19. yüzyıla kadar uzanır. Fransa’da bulunan şeker üreticileri chamallow tarifini biraz geliştirdi. Günümüze tüketilen ürüne yakın bir şekerleme elde etti. Fransızlar bu ürünü elde ederken şekerlemeye gül suyu ile kaplama yapıyordu. Adına da Pate Guimauve deniliyordu. Bu şekerleme popüler olsa da üretimi çok emek istiyordu.
1948 yılında ise ABD’li bir girişimci marshmallow üretiminde yeni bir teknik keşfetti. Bu yöntem chamalow üretiminin silindirik olarak otomatik şekilde üretilmesini sağlıyordu.
Geleneksel şekilde ise marshmallow adındaki bu şekerleme aslında bir ilaç olarak kullanılıyordu. Hatmi adlı bitkinin kökünden elde edilen madde ile üretiliyordu. Bu madde beyaz renkteydi ve jelatine benziyordu. Boğaz ağrısı gibi durumlara karşı tüketiliyordu. Zaten marsh ve mallow kelimeleri de ürünün bitkisel kökenine atıfta bulunuyor. Bu iki kelime yan yana geldiğinde ortaya batalık ebegümeci ifadesi çıkıyor.